O tym, że odżywianie ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się jednak, że popełniamy na co dzień wiele dietetycznych błędów. Podczas niedzielnego spotkania Joanna Józefowicz-Bryja, dietetyk i technolog żywienia tłumaczyła, jak wyglądają etapy żywieniowe w życiu człowieka i czym jest piramida zdrowego żywienia. Podpowiadała też, jak łatwo stosować się do zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, komponując talerz z posiłkiem.
– My, jako kobiety, przenosimy wiedzę żywieniową, ale nie zawsze w praktyce potrafimy to przekazać i stosować – podkreślała Joanna Józefowicz-Bryja, dietetyk i technolog żywienia podczas prelekcji. – Najlepiej, aby nasze posiłki były zdrowe, szybkie w przygotowaniu i zrobione z tego, co jest dostępne.


Po części wykładowej uczestnicy przenieśli się do kuchni. Tu odbywały się warsztaty, podczas których zrobiono pastę hummus z ciecierzycy oraz przepyszne, lekkie sałatki. Na koniec uczestnicy spotkania kosztowali przygotowanych przez siebie potraw. Na własnej skórze przekonali się, że zdrowe odżywianie jest nie tylko naszą powinnością, ale może też być dobrą zabawą i okazją do spotkań przy stole.


